RS 02/20: Sverigefinsk låtskrivartävling pågår

I början av januari utlyste Sverigefinländarnas delegation en tävling för kompositörer och textförfattare på temat ”Sverigefinsk låt”. Syftet med tävlingen är att lyfta fram sverigefinska kompositörer och textförfattare samt att göra sverigefinskheten synlig.

Tävlingen är avsedd för kompositörer och textförfattare som bor i Sverige och som har sina rötter i Finland eller som har en annan koppling till Finland eller sverigefinskheten.

Texten ska vara författad på finska eller svenska eller på båda språken. Varje kompositör och textförfattare får delta med endast ett bidrag och tävlingsbidraget får inte vara en tidigare publicerad låt.

Tävlingsbidraget ska skickas in som en färdigproducerad låt i form av en ljud- eller videoinspelning. Bidraget ska skickas till e-postadressen sverige.finsk@gmail.com före slutet av mars.

Försändelsen ska även innehålla låttiteln, låttexten, namnen på artisten, kompositören, textförfattaren och arrangören samt en kort presentation och bild på dessa.

Tävlingsjuryn består av sångerskan Anna Järvinen, kyrkomusikern och körledaren Mikko Rajala, popartisten Adam Tensta och Sinikka Lindqvist som är vice ordförande för Sverigefinländarnas delegation.

I början av april väljer juryn ut sex bidrag som går till final.

Juryn baserar sitt val på låten som helhet med särskild tyngd vid låttexten. Den av juryn utsedda vinnaren kommer att offentliggöras 25.4. Det vinnande tävlingsbidraget belönas med ett stipendium på 20 000 kronor.