RS 01/22: POLITIIKAN PELIVUOSI

Alkanut vuosi 2022 on Ruotsissa vaalivuosi. Valtiopäivä-, alue- ja kunnallisvaalit järjestetään 11. syyskuuta 2022.

Puolueiden ehdokasasettelu käynnistyi viime syksynä ja viimeistellään tämän vuoden keväänä.

Ruotsin vaaleissa on vastakkain kaksi blokkia ja hallitusvaihtoehtoa: sosiaalidemokraattien ja sen tukipuolueiden muodostama ryhmä ja moderaattien johtama ryhmä tukipuolueineen.

Sosiaalidemokraattien valttikortti on nainen. Hän on uusi puoluejohtaja ja naispääministeriehdokas Magdalena Andersson, jonka tuoma lisäkannatus puolueelle voi kääntää pelin sosiaalidemokraattien eduksi. Mutta ei välttämättä.

Ruotsin vaaleista on tulossa jälleen kerran jännitysnäytelmä – vaalien voittajaa ei tällä hetkellä pysty kukaan ennustamaan.

Koronan luomat uhat häilyvät yhä mustan pilven tavoin taivaalla, mutta näyttää siltä, että vaalitoimitus äänestyspaikkoineen voidaan järjestää pääpiirteissään entiseen tapaan, vanhan totutun kaavan mukaan.

Suomessa ei ole vuonna 2022 vaaleja, mutta vuoden 2023 keväällä ovat vuorossa eduskuntavaalit. Presidentinvaali käydään heti vuoden 2024 alussa.

Presidenttigalluppien kärkisijoja ovat vuonna 2021 pitäneet hallussaan Suomen nuori pääministeri Sanna Marin (sd.), Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn (kesk.) ja ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.)

Pitääkö johtokolmikko asemansa tammikuun 2024 vaalipäivään saakka jää nähtäväksi, Suomessa kun on tunnetusti presidenttipeli jatkuvasti käynnissä ja yllätyksiä voi sattua.

Joka tapauksessa Suomen valtiolliset vaalit ovat aina tärkeä asia ruotsinsuomalaisille, sillä Ruotsissa asuu pysyvästi yhden suomalaisen vaalipiirin verran eli yli 120 000 Suomen valtiollisissa vaaleissa äänioikeutettua Suomen kansalaista.