RS 01/22: Ett år av politiskt spel

2022 är valår i Sverige. Den 11 september 2022 genomförs både riksdagsval, regionval och kommunalval i landet.

Partierna har under hösten inlett sina nomineringar och kandidatlistorna färdigställs under våren.

I det svenska valet ställs två block och deras regeringsalternativ mot varandra: gruppen som består av socialdemokraterna och deras stödpartier ställs mot moderaterna och deras stödpartier.

Socialdemokraterna har en kvinna som trumfkort. Den nya partiledaren och statsministerkandidaten Magdalena Andersson kan vända det politiska spelet till socialdemokraternas fördel tack vare det ökade stödet för partiet. Så behöver det dock inte bli.

Det svenska valet kommer ännu en gång att bli en riktig rysare – ingen kan i nuläget förutspå valvinnaren.

De hot som coronaviruset för med sig är fortfarande ett mörkt moln på himlen men det ser ut som om valet kan förrättas i vallokalerna i huvudsak på samma sätt tom tidigare.

I Finland pågår just nu ett välfärdsområdesval och under våren 2023 är det dags för ett riksdagsval. I början av 2024 hålls ett presidentval.

Tätplatserna i gallupundersökningarna inför presidentvalet har under 2021 innehafts av Finlands unga statsminister Sanna Marin (S), chefdirektören för Finlands Bank Olli Rehn (C) och utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna).

Det återstår att se om alla tre behåller sina positioner fram till valdagen i januari 2024. Som bekant har Finland ett ständigt pågående presidentspel och det kan dyka upp nya överraskningar.

I vilket fall som helst är de allmänna valen i Finland alltid viktiga för sverigefinländarna eftersom antalet finska medborgare i Sverige som är röstberättigade i de allmänna valen i Finland är drygt 120 000 vilket motsvarar ett stort valdistrikt i Finland.