RS 01/20: SUOMEN KANSA RAKASTAA ISKELMIÄÄN

Joulukuussa 2010 pois nukkunut Kari Tapio (Kari Tapio Jalkanen) kuuluu Suomen historian menestyneimpiin iskelmälaulajiin. Urallaan satoja lauluja levyttäneen artistin tunnetuimpia kappaleita ovat muun muassa Olen suomalainen, Myrskyn jälkeen, Viisitoista kesää, Mun sydämeni tänne jää, Täällä Pohjantähden alla ja Aikaan täysikuun.

 

Kari Tapion ensimmäinen suuri menestyslevy Laula kanssain ilmestyi vuonna 1976. Seuraavana vuonna levytetty Viisitoista kesää vakiinnutti taiteilijan aseman suomalaisen musiikkiviihteen kentillä.

Korkeimmalle huipulle Kari Tapio ponnahti 1980-luvun alussa, jolloin käännöskappale Olen suomalainen iski kaiken kansan tajuntaan. Laulaja ei voinut heittää yhtään keikkaa laulamatta tuota kappaletta. Yleisö halusi kuulla sen kaikilla lavoilla ja kaikissa konserteissa.

Kari Tapio kunnostautui myös sanoittajana. Hänen kynästään syntyi unohtumaton laulu Myrskyn jälkeen, joka kuvaa miehen omaa elämänkaarta vaikeuksineen ja iloineen. Se on Kari Tapion testamentti, johon hän kirjasi syvimmät tuntonsa. Konserteissa yleisö lauloi mukana: ”myrskyn jälkeen on poutasää/vihdoin oon sen saanut ymmärtää/ nyt sen nään ei yksikään/päättää päivistään/ne määrätään…”

Muun muassa Iskelmä Finlandialla palkittu taiteilija ja lavojen kulkuri asetti aina etusijalle uskollisen yleisönsä, joka jaksoi tukea suosikkiaan myös uran vaikeissa vaiheissa. Kari Tapio oli suomalaisen iskelmäkansan rakastama perusjätkä, suomalainen kulkija ja oman tiensä etsijä. Kari Tapio on poissa, mutta hänen musiikkinsa ja sanoituksensa elävät tärkeänä osana suomalaista folklorea ja kulttuuriperintöä.

Kari Tapio –tribuuttikonsertti 21/2 Finspångissa, 22/2 Eskilstunassa, 23/2 Tukholmassa (Finlandsinstitutet), 24/2 Boråsissa ja 25/2 Trollhättanissa. Lavalla Kari Tapion yhtye Hänen Orkesterinsa, solisteina hänen poikansa Jani Jalkanen ja ruotsinsuomalainen Dimitri Keiski.

Konserttien yhteydessä esitetään Kari Tapion elämästä kertova, syksyllä 2019 Suomen ensi-iltansa saanut elokuva Olen suomalainen. Yleisömenestyksen Suomessa saaneen filmin on ohjannut Aleksi Mäkelä, Kari Tapion roolissa on Matti Ristinen.

Tarkemmat tiedot lipuista, konserttipaikoista- ja ajoista Ruotsin Suomalainen-lehden ilmoitussivuilta.