RS 01/20: Finska folket älskar sin schlager

Kari Tapio (Kari Tapani Jalkanen) som gick bort i december 2010 är en av de mest framgångsrika schlagerartisterna i Finlands historia. Några av de mest kända av de hundratals låtar som han har spelat in är Olen suomalainen, Myrskyn jälkeen, Viisitoista kesää, Mun sydämeni tänne jää, Täällä Pohjantähden alla och Aikaan täysikuun.

 

Kari Tapios första stora succéskiva Laula kanssain kom ut 1976. Viisitoista kesää som han spelade in året därpå befäste hans ställning inom den finska musikunderhållningen.

Kari Tapio nådde toppen i sin karriär i början av 1980-talet när låten Olen suomalainen som är översatt från italienska tog det finska folket med storm. Efter det kunde Kari Tapio inte ha en enda spelning utan att sjunga den. Publiken ville höra den på alla dansbanor och alla konserter.

Kari Tapio var även framgångsrik textförfattare. Han har skrivit den oförglömliga låten Myrskyn jälkeen som skildrar hans eget liv med både svårigheter och glädjeämnen. Låten är Kari Tapios testamente där han skrev om sina allra djupaste känslor. På konserterna sjöng publiken med honom ”myrskyn jälkeen on poutasää/vihdoin oon sen saanut ymmärtää/nyt sen nään ei yksikään/voi päättää päivistään/ne määrätään… (efter stormen kommer solsken/har jag äntligen förstått/nu vet jag att ingen får/bestämma över sina dagar…)

Denne artist som åkte runt på dansbanorna och som bland annat har vunnit utmärkelsen Schlager Finlandia prioriterade alltid sin trogna publik som orkade stödja honom även när hans karriär dalade.

Kari Tapio var en man av folket som schlagerpubliken älskade, en äkta finländare som gick sin egen väg. Kari Tapio är borta men hans musik och texter lever kvar som en viktig del av landets musik- och kulturarv.

En tributkonsert till Kari Tapios ära hålls 21/2 i Finspång, 22/2 i Eskilstuna, 23/2 i Stockholm (Finlandsinstitutet), 24/2 i Borås och 25/2 i Trollhättan.

På scenen ses Kari Tapios band Hänen Orkesterinsa och som solister hans son Jani Jalkanen och sverigefinske Dimitri Keiski.

I samband med konserterna visas filmen Olen suomalainen (Mitt hjärta är finskt) som skildrar Kario Tapios liv. Filmen hade premiär hösten 2019 och den blev stor publiksuccé i Finland. Den är regisserad av Aleksi Mäkelä och i rollen som Kari Tapio ses Matti Ristinen. Ytterligare information om biljetter, tider och lokaler för konserterna finns på vår tidnings annonssidor.