Pääkirjoitus – RS v.50/15

Kauneimmat joululaulut ovat perinteinen ruotsinsuomalainen suosikkitapahtuma, joka vuosittain täyttää kirkot ja seurakuntasalit kansalla. Tapahtumaan osallistuu joka vuosi yli miljoona suomalaista niin Suomessa kuin maan rajojen ulkopuolellakin.

Toinen paljon kansaa vetävä tapahtuma on ruotsinsuomalaiset joulumarkkinat, ja myös Suomen Itsenäisyyspäivän juhlinta on tärkeää ja laajalle levinnyttä ruotsinsuomalaisten keskuudessa.

Kansallissäveltäjä Jean Sibeliuksen syntymän 150-vuotisjuhlapäivää vietettiin 8. joulukuuta monin tapahtumin myös ruotsinsuomalaisten keskuudessa. Sibelius loi suomalaista identiteettiä. Hänen merkityksensä suomalaisille on tavattoman suuri.
Hänen sävellyksistään tunnetuin on Finlandia, jota on toistuvasti ehdotettu jopa Suomen kansallislauluksi Maamme-laulun tilalle.

Sibelius sävelsi Finlandian vuonna 1899 venäläisten Suomen autonomiaan kohdistamien sortotoimien herättämämä – teos joutui esityskieltoon heti kättelyssä.
Finlandia teki Sibeliuksen ja suomalaiset tunnetuksi kautta koko maailman, ja sen vapaudenkaipuuta kuvaava merkistys on ainutlaatuinen maailman sävelteosten joukossa.

Edellä mainittujen ruotsinsuomalaisten tapahtumien yhteiskävijämäärä on todella suuri, johtuen siitä, että Ruotsissa asuu puolisen miljoonaa suomalaista. Näistä tapahtumista tiedottaminen ja uutisointi on lähes yksinomaan Ruotsin Suomalainen –lehden ja muiden ruotsinsuomalaisten tiedotusvälineiden varassa.
Ruotsin suurissa päämedioissa ne eivät ylitä uutiskynnystä vaan ne jäävät totaalisesti uutispimentoon. Omaa ja itse tuotettua ruotsinsuomalaista ohjelmaa kaivattaisiin esimerkiksi SVT:n ja muiden suurten kanavien ohjelmistoon huomattavasti enemmän.

Puhelinlangat laulaa – puhelintoivekonsertti on yksi YLE:n vanhimmista ja perinteisimmistä ohjelmista. Kaksi kertaa vuodessa, joulu- ja juhannusviikkoa edeltävinä perjantai-iltoina tämä ohjelma lähetetään samanaikaisesti ja yhteislähetyksenä sekä Suomessa että Ruotsissa YLE Radio Suomen ja SR Sisuradion yhteislähetyksenä.
Näin Suomessa asuvat suomalaiset saavat samalla muistutuksen ruotsinsuomalaisten olemassaolosta.

Perjantaina 11.12. klo 17-20 on jälleen mahdollisuus lähettää terveisiä tutuille ja sukulaisille Suomeen ja Ruotsiin musiikkitoiveiden kera.
Lähettämällä sähköpostia osoitteeseen puhelinlangat@sr.se pääsee mukaan terveisten lähettäjien joukkoon.
Juontajina toimivat Sisuradion kokeneet ja suositut juontajat Soili Huokuna ja Ismo Waronen.