Pääkirjoitus – RS v.1/16

sofiasm
Hallstahammarilainen keihäänheittäjä Sofi Flink on yksi lupaavimmista ruotsinsuomalaisista urheilijoista ja hänet tullaan näkemään myös Rio De Janeiron kesäolympialaisissa 2016. Kuvassa Sofi Flink ja hänen isänsä ja valmentajansa Vesa Jämsä.

MITÄ VUOSI 2016 TUO TULESSAAN?

Vuotta 2016 on kulunut seitsemän päivää – on aika luoda katse tulevaisuuteen ja tapahtumiin, joita uusi vuosi eteemme tuo.
Niin urheilun kuin politiikankin rintamalla tulee tapahtumaan paljon ja myös ruotsinsuomalaisella kentällä on vilkasta toimintaa.

Vuosi 2016 on työnantajien kannalta hyvä vuosi -arkivapaita eli arkipäiville sijoittuvia juhla-ja pyhäpäiviä on kalenterissa harvinaisen vähän. Ruotsin talousnäkymät vuodelle 2016 ovat ennusteiden mukaan hyvin suotuisat. Palkansaajalla ei sen sijaan ole yhtä paljon hurraamista, varsinkin jos työssä ja työmatkoilla joutuu käyttämään omaa autoa. Bensan ja dieselin hintaan tuli vuodenvaihteessa reilu korotus. Tukholmassa ruuhkaveron taksa nousi ja E4-moottoritien Essingeledenin osuudelle tuli tietulli.
Tavallinen palkansaaja joutuu heittämään myös haaveet eläkesäästämisestä romukoppaan: vuodenvaihteessa yksityinen eläkesäästäminen ei kuulu enää verovähennyksen piiriin. Oman talon tai asunnon remontoiminen ei myöskään ele yhtä houkuttelevaa kuin viime vuonna kun rot- verovähennysoikeutta pienennettiin reilusti tämän vuoden alusta.

Urheilun ystävien päätapahtuma tänä vuonna ovat Rio de Janeiron kesäolympialaiset. Neljä vuotta sitten iso joukko ruotsinsuomalaisia urheilijoita oli mukana Lontoon kisoissa. Ruotsin Suomalainen –lehti tulee raportoimaan tarkasti niin ruotsinsuomalaisten kuin Suomen olympiajoukkueeseen kuuluvien urheilijoiden menestyksestä kisoissa. TV Finland ei kansainvälisten sopimussyiden vuoksi näytä kisoja eikä suoria kisalähetyksiä tule myöskään SVT:n kanavilta. Ruotsinsuomalainen penkkiurheilija joutuukin turvautumaan maksullisten kanavien tarjontaan. Suomen Yleisradion TV1 ja TV2 –kanavat ovat saatavilla
Telian ja muiden kaupallisten toimijoiden kautta ja niiden ohjelma-taulukko löytyy Ruotsin Suomalainen –lehdestä.

Ruotsinsuomalaisessa kulttuurielämässä tapahtuu myös alkuvuodesta. Tukholman kaupunginteatterin johtajan Anna Takasen ohjaama Isänmaa – Kronikka kotiinpaluusta -näytelmä saa ensi-iltansa Tukholman kaupunginteatterissa 2. huhtikuuta. Sotalapsiteeman ympärille rakentuvan näytelmän on kirjoittanut Lucas Svensson ja se on Göteborgin kaupunginteatterin ja Helsingin Svenska Teaternin yhteistyön tulos.

Suomen kielen hallintoalue on viime kuukausina aiheuttanut paljon päänvaivaa ruotsinsuomalaisille etujärjestöille. Ruotsin hallitus pisti syksyllä alueen laajenemisen jäihin ja seitsemän ruotsinsuomalaista kuntaa jotka olisi pitänyt vuodenvaihteessa ottaa mukaan hallintoalueeseen jätettiin rannalle. Kulttuuriministeriö on luvannut asiasta selvityksen, lisätietoja lehdestä kevään kuluessa.