Pääkirjoitus – RS v.52/15

Mikko Javanainen on tehnyt joulupukin töitä Tukholmassa jo lähes 30 vuoden ajan. Mikon haastattelu löytyy sivulta 5.

Joulupukit liikkeellä

Huomenna on jouluaatto ja ruotsinsuomalaiset hiljentyvät joulunviettoon. Mutta joulurauhasta huolimatta on monia, jotka ovat täydessä työntouhussa. Eräs heistä on Tukholman kokenein joulupukki, Mikko Javanainen, jolla on jo pian 30 vuoden rutiini pukin työstä.
Tämän viikon lehdessä on Mikon haastattelu, jossa hän kertoo joulupukkielämän kommelluksista.

Joulu on suomalaisten jouluruokien aikaa – Ruotsissa on monta suomalaista ruokakauppaa, joista lehden lukijat hakevat parhaat suomalaiset jouluherkut, putiikkien yhteystiedot löytyvät lehden ilmoitussivuilta.

Perinteisten suomalaisten jouluruokien reseptit löytyvät lehden kokkipalstalta, jossa Aulikki-emäntä vastaa myös lukijoiden ruuanlaittoa, gastronomiaa ja elintarvikkeita koskeviin kysymyksiin. Lehden lukijat voivat lähettää näitä asioita koskevia kysymyksiä lehden toimitukseen.

Ruotsinsuomalaisille joulu on aikaa, joka herättää Suomi-nostalgian. Kun laulu Maa on niin kaunis kajahtaa, kihoaa kyynel yhteen jos toiseenkin silmäkulmaan. Joulu herkistää sydämen ja kaipuun lapsuuden Suomeen.
Joululla ja sen perinteillä on suomalaisille erityismerkitys, ne kertovat keitä olemme ja mistä tulemme.
Monella lehden lukijoista on muistikuvia siitä, kuinka lapsuudessa mentiin hevosen vetämällä reellä joulukirkkoon. Sitä aikaa ei enää ole, mutta suomenkielisiä joulujumalanpalveluksia järjestetään tänäkin jouluna hyvin monella eri paikkakunnalla ympäri Ruotsia. Tarkemmat tiedot niistä löytyvät lehden ilmoitussivuilta.

Ruotsin Suomalainen -lehden toimitus toivottaa kaikille lukijoille hyvää ja rauhallista joulua.