Pääkirjoitus – RS v.4/16

kultturikevat

RUOTSINSUOMALAINEN KULTTUURIKEVÄT ALKAA

Suomalaiset uudet elokuvat ovat keväällä 2016 kiertueella Ruotsissa. Tällä puolen lahtea nähdään muun muassa uutuuselokuvat Kätilö, Ollaan vapaita ja Henkesi edestä. Kätilö on Katja Ketun samannimiseen romaaniin perustuva draamaelokuva, joka kertoo suomalaisnaisen ja saksalaisen SS-upseerin rakkaudesta keskellä Lapin sotaa. Ollaan vapaita on musiikkielokuva jossa yhtenä pääosan esittäjistä nähdään Kristina från Duvemåla-musikaalin pääroolista tunnettu Maria Ylipää. Henkesi edestä on tiheätunnelmainen, katsojan tiukasti otteessaan pitävä trilleri.

Myös näyttämötaiteen puolella tapahtuu paljon. Sotalapsiteeman ympärille rakentuva näytelmä Isänmaa -kronikka kotiinpaluusta saa ensi-iltansa Tukholman kaupunginteatterissa 2. huhtikuuta. Näytelmän on ohjannut Anna Takanen ja kirjoittanut Lucas Svensson, se on Göteborgin kaupunginteatterin ja Helsingin Svenska Teaternin yhteistyön tulos.

Birgitta Ulfsson nousee Dramatenin näyttämölle Tove Janssonin hahmossa helmikuun alussa. 6. ja 7. helmikuuta esitettävä Den avslöjande tröstaren (Paljastava lohduttaja) on esitys Tove Janssonin elämästä. Kyseessä on yhden hengen kabaree ja Birgitta Olfssonin kunnianteko ystävälleen. Ruotsinsuomalainen ammattiteatteri Uusi Teatteri myös vauhdissa ja kevään toiminta aloitetaan 20. helmikuuta lastennäytelmällä.

Ruotsinsuomalaiset kirjailijat ahkeroivat tänäkin keväänä ja pukkaavat uutuusteoksia markkinoille hurjaa vauhtia. Suomesta saapuvat kirjailijavierailulle muun muassa Tommi Kinnunen, Kaj Korkea-Aho ja Rosa Liksom. Tommi Kinnunen on yksi tämän hetken lupaavimmista suomalaisista kirjailijoista. Hänen esikoisromaaninsa
Neljän tien risteys on myyntimenestys Suomessa ja Finlandia-palkintoehdokas 2014. Kaj Korkea-Aho on valittu yhdeksi parhaista nuorista suomalaisista kirjailijoista. Myös Rosa Liksom vierailee kevään aikana Ruotsissa esittelemässä teoksiaan.

Ruotsinsuomalaisten kuvataiteilijoiden näyttelyitä on parhaillaan menossa eri puolilla maata, esimerkiksi Tukholman suomalaisessa kirjakaupassa on parhaillaan esillä kuvataiteilija Salla Vartiaisen näyttely ja tulossa ovat ainakin Erja-Riitta Salosen, Taina Halmeen ja Eija Berglind Pyysalon näyttelyt. Myös musiikin saralla tullaan näkemään mielenkiintoisia vierailuja Suomesta, esimerkiksi helmikuussa a cappellan superyhtye Leveleleven ja suomalaiset huippujazzmuusikot Niklas Winter ja Severi Pyysalo esiintyvät Tukholmassa. Tarkemmat tiedot edellä mainituista tapahtumista löytyvät Ruotsin Suomalainen -lehdestä.