RS 31/16: Olympiakuumetta

Vuoden 2016 kesäolympialaiset avataan huomenna 5. elokuuta Rio de Janeirossa. Päätösjuhlallisuuksia vietetään 21. elokuuta. Rion olympialaisissa jaetaan yli 300 kultamitalia, niistä eniten yleisurheilussa ja uinnissa. Osallistujamaita on 207. Edustettuna on 306 lajia 28 eri urheilumuodossa.

Golf ja rugby ovat uusia olympialajeja ja pakolaisista koostuva joukkue on myös mukana kisoissa. Suomi ja Ruotsi ovat lähettäneet Rioon ison joukon kovatasoisia urheilijoita, joiden tarkempi esittely löytyy lehden olympialiitteestä.

Aikaero Ruotsin ja Rio de Janeiron välillä on viisi tuntia, mikä tarkoittaa sitä, että suorien kisatapahtumien televisiointi alkaa Ruotsissa puolenyön maissa. Kun avajaiset Brasiliassa ovat perjantai-iltana 5.8. klo 20.00, niin Ruotsissa on jo lauantai-aamuyö 6.8. klo 01.00.

Ruotsinsuomalainen penkkiurheilija joutuu seuraamaan kisoja maksullisilta kanavilta, sillä TV Finland ei näytä kisoja ja SVT menetti lähetysoikeudet mediajätti MTG:lle, joka näyttää Rion kisat yksinoikeudella Ruotsissa maksullisten TV3- ja TV10-kanavien kautta.

Ylen internet-kanava Yle Areena ei myöskään saa näyttää kisalähetyksiä Suomen rajojen ulkopuolella. Olympialaisten esitysoikeudet kuuluvat Kansainväliselle olympiakomitealle, joka rajaa esittämistä tiukasti.

Suomen Yle TV2 on valjastettu olympiatapahtumien esittämiseen koko kisojen ajaksi. Ohjelmaa tulee kellon ympäri avajaisista päättäjäisiin saakka 5.-21. elokuuta 2016.
Suomen Ylen TV1-ja TV2 –kanavat ovat Ruotsissa saatavilla Telian ja muiden yritysten kautta ja niiden täydellinen ohjelmataulukko löytyy Ruotsin Suomalainen -lehdestä.