Ledare – RS v.4/16

kultturikevat
DEN SVERIGEFINSKA KULTURVÅREN ÄR HÄR
4/2016

Nya finska filmer visas under våren 2016 på flera orter i Sverige. På den här sidan Östersjön visas bland annat Barnmorskan, Vi fria och Absolution.
Barnmorskan är baserad på Katja Kettus roman med samma namn, ett drama som handlar om kärleken mellan en finsk kvinna och en tysk SS-officer mitt under Lapplandskriget.
Vi fria är en musikfilm där en av huvudrollsinnehavarna är Maria Ylipää som är känd från huvudrollen i musikalen Kristina från Duvemåla.
För ditt liv är en tät thriller som håller tittaren i sitt grepp.

Det händer mycket även inom scenkonsten. Pjäsen Fosterlandet – en krönika om en hemkomst – har premiär på Stockholms Stadsteater den 2 april.
Pjäsen är regisserad av Anna Takanen och den är skriven av Lucas Svensson. Föreställningen bygger på ett samarbete mellan Göteborgs Stadsteater och Svenska Teatern i Helsingfors.

I början av februari uppträder Birgitta Ulfsson på Dramatens scen i Tove Janssons gestalt. Föreställningen Den avslöjande tröstaren som hon framför den 6 och 7 februari handlar om Tove Janssons liv. Föreställningen är en enmanskabaré och Birgitta Ulfssons honnör till sin goda vän.
Det sjuder av aktiviteter även på den professionella sverigefinska teatern Uusi Teatteri där vårens föreställningar inleds med en barnpjäs den 20 februari.

Även de sverigefinska författarna är flitiga denna vår och ger i snabb takt ut den ena nya boken efter den andra.
Från Finland får vi författarbesök av bland annat Tommi Kinnunen, Kaj Korkea-Aho och Rosa Liksom.
Tommi Kinnunen är en av dagens mest lovande författare i Finland. Hans första roman Neljän tien risteys (Fyrvägskorsning) var en stor försäljningsframgång i Finland och tilldelades Finlandiapriset 2014. Kaj Korkea-Aho har utsetts till en av de bästa unga finska författarna. Även Rosa Liksom kommer under våren att besöka Sverige för att presentera sina verk.

Sverigefinska bildkonstnärers utställningar pågår som bäst över hela Sverige. Bildkonstnären Salla Vartiainen ställer för närvarande ut på Finska bokhandeln i Stockholm och senare kan man även se utställningar av Erja-Riitta Salonen, Taina Halme och Eija Berglind Pyysalo.
Även inom musiklivet kommer vi att få intressanta besök från Finland. I februari kan man i Stockholm bland annat se supergruppen Leveleleven som sjunger a cappella och de välkända jazzmusikerna Niklas Vinter och Severi Pyysalo.
Mer detaljerad information om ovanstående arrangemang finns att läsa i tidningen Ruotsin Suomalainen.