RS 31/20: Korona jyllää maailmalla

Ensimmäiset koronavirustartunnat havaittiin Suomessa ja Ruotsissa tammikuussa. Siinä vaiheessa laajamittaiseen epidemiaan ei uskonut kukaan.

Koronavirus niitti ensimmäisen kuolinuhrin Ruotsissa 11. maaliskuuta ja Suomessa 20. maaliskuuta. Italiassa tilanne oli jo silloin karannut hallinnasta, seurauksena valtava kuolonuhrien määrä. Maailmanlaajuinen epidemia oli tosiasia.

Vahvistettujen koronaviruskuolemien määrä oli heinäkuun viimeisellä viikolla Suomessa 329 ja Ruotsissa 5 700.

Vahvistettuja tartuntoja oli Suomessa 7 398 ja Ruotsissa 79 395. Heinäkuun alun jälkeen koronaan ei ole Suomessa kuollut ketään.

Suomi on onnistunut hyvin pandemian torjunnassa, mutta mistä se johtuu?
Suomen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) terveysturvallisuuden osaston johtaja Mika Salminen kertoo Ruotsin Suomalainen -lehden tämän viikon haastattelussa syyksi sen, että Suomen hallitus otti tiukat epidemiatoimet käyttöön jo maaliskuun puolessa välissä – ja että suomalaiset ovat myös noudattaneet ohjeita tunnollisesti.

Koronaviruspandemialla on ollut erittäin suuria yhteiskunnallisia vaikutuksia.
Suomen ja Ruotsin bruttokansantuotteen arvioidaan tänä vuonna supistuvan 5–10 prosenttia koronakriisin seurauksena. Erityisesti matkailuelinkeino, ravintolat ja erilaisten tapahtumien järjestäjät ovat kärsineet taloudellisesti.

Euroopan maat ovat purkaneet matkailun rajoituksia asteittain, mutta Suomi ei tule lähiaikoina purkamaan Ruotsin matkustusrajoituksia. Ruotsissa asuvilla Suomen kansalaisilla on joka tapauksessa Suomen perustuslain antama oikeus matkustaa vapaasti Suomeen ja sieltä pois.

Kulttuurielämä on kokenut kovan kolauksen, kun yleisötilaisuuksien järjestäminen ei ole mahdollista. Ruotsinsuomalaiset kesätapahtumat ja festivaalit on peruttu, samoin suositut yleisötapahtumat, kuten karaoke- ja tanssi-illat.

Myös ihmisten arkielämään kriisillä on ollut suuria vaikutuksia. Yli 70-vuotiaat riskiryhmäänkuuluvina joutuvat yhä noudattamaan koronarajoituksia ja vanhainkotien vierailukielto on voimassa elokuun loppuun.
Kahden metrin etäisyyssääntö on muuttanut ihmisten sosiaalista käytöstä ja työelämämässä etätyö on otettu laajamittaiseen käyttöön.

Suomessa koronavirusepidemia on saatu kuriin, ja Ruotsissakin ollaan menossa parempaan suuntaan. Mutta virus jyllää yhä pelottavalla tavalla maailmalla varsinkin Euroopan ulkopuolisissa maissa.

Ruotsinsuomalaisten onkin syytä varautua siihen että koronakurimus jatkuu vielä pitkälle syksyyn.

 

***

 

Suomi palauttaa Itävallan, Slovenian ja Sveitsin matkarajoitukset

Suomi palautti maanantaina sisärajavalvonnan Suomen ja Itävallan, Slovenian sekä Sveitsin väliseen liikenteeseen.
Koronavirustapaukset ovat näissä maissa lähteneet kasvuun edellisen arvioinnin jälkeen. Rajoitukset eivät koske huvialusliikennettä.

Rajavalvontaa jatketaan myös Suomen ja Espanjan, Luxemburgin, Portugalin, Puolan, Ranskan, Ruotsin sekä Tsekin välisessä liikenteessä.