Kiinteistöpalsta – RS v.53/09

bucquet

Kysymys: Hei, Minun tietääkseni Ruotsissa on kiinteistöä myydessä sääntö, että vain viiden viimeisen vuoden kuluessa tehdyt parannuskulut saa vähentää verotuksessa. Ja jos sijoittaa myynnistä saadut rahat uuteen kiinteistöön, saa verolykkäystä.
”Olenko väärässä?”

Vastaus: Hei! Saat vähentää verotuksessa kiinteistösi parannus- tai ylläpitokustannukset (utgifter för förbättrande reparation eller underhåll) myyntivuotta edeltäneiden viiden vuoden ajalta, mutta myös kiinteistösi myyntivuoden kustannukset. Esimerkiksi jos olet myynyt kiinteistösi vuonna 2009 saat vähentää ko kustannukset ajalta v 2004 -2009.
Tällaisia vähennettäviä kustannuksia ovat esim. keittiökoneiden- ja öljypannun vaihto, mutta esim tapetin vaihtoa ei lasketa mukaan, koska se ei ole ”parantava” korjaus vaan normaali kulutus.
Kiinteistösi on oltava paremmassa kunnossa kun myyt sen kuin se oli ostaessasi sen, jotta voit tehdä nämä vähennykset. Jos olet ostanut uudistalon et voi tehdä ko vähennyksiä.
Huomioi, että parannuskustannukset, jotka koskevat uudis-ja lisärakennuksia tai laajennuksia (utgifter för ny-, till- eller ombyggnad) ovat vähennyskelpoisia jos ne on tehty vuonna 1952 tai myöhemmin. Tällaisia ovat esimerkiksi uuden saunan tai autotallin rakentaminen, kellariin tai vinttiin tehty huone, uusi terassi tai vanhan lasitus, keittiön remontti.
Kun teet veroilmoitusta käytä apunasi apulomakkeita ja muista ottaa huomioon kaikki kuitit ja laskut, sillä saadaksesi tehdä vähennyksiä on näiden kustannusten oltava yhteensä vähintään 5000 kr vuodessa.

Anna Bucquet
Kiinteistövälittäjä