Kiinteistöpalsta – RS v.4/12

bucquet

Kysymys:Hei, Asun Suomessa ja suunnittelen kesämökin tai kesäasunnoksi sopivan vanhemman talon ostoa Ruotsin puolelta. Mitä eroavaisuuksia on mökin ostossa ja omistamisessa Suomen ja Ruotsin välillä? Miten verotus menee ja onko Ruotsissa kiinteistövero jne. Jos sekä myyjä että ostaja ovat yksityisiä, miten kaupat kannattaa hoitaa?
Mökki Pohjois-Ruotsista

Vastaus: Hei nimimerkki ”Mökki Pohjois-Ruotsista”! Jos Suomessa haluaa ostaa kiinteistön myyntihinnalla eli tarjoaa myyjän vaatiman summan on myyjä yleensä velvollinen myymään sen sillä hinnalla jos ostaja on tehnyt kirjallisen ostotarjouksen ja täyttää muutkin myyjän vaatimat ehdot. Myyntihinnat ovat todennäköisiä myyntihintoja jotka perustuvat alueella aiemmin tehtyihin kauppoihin ja hintaa ei yleensä koroteta. Kiinteistö voidaan myydä alempaan hintaan kuin ilmoitettu myyntihinta myyjän hyväksymän tarjouksen mukaan.
Mutta Ruotsissa voi myyjä päättää itse millä hinnalla ja millä ehdoilla hän myy kiinteistönsä ja alentaa tai korottaa myyntihintaa tarjousten mukaan. Ruotsissa sovitaan yleensä kaupasta suullisesti eikä se ei ole sitova ennenkuin myyjä ja ostaja ovat allekirjoittaneet kauppasopimuksen.
Kiinteistön ostajalla on Ruotsissakin laaja selonotto- ja tarkastusvelvollisuus ja kiinteistö ostetaan aina siinä kunnossa missä se on juuri ostohetkellä. Myyjällä on laaja tiedonantovelvollisuus ja hänen tulee kertoa ostajalle ennen kaupan tekemistä kaikki kaupan kannalta olennaiset tiedot kohteesta.
Suomessa virallinen kaupanvahvistaja vahvistaa ja todistaa kaupan sekä tekee viranomaisille kaupasta ilmoituksen. Ruotsissa on todistettava kauppakirja ja sen avulla voi itse hakea rekisteröintiä kiinteistön omistajaksi kolmen kuukauden sisällä kaupanteosta. Leimaveroa on maksettava 1.5% ostohinnasta tai verotusarvosta riippuen kumpi on korkempi.
Ruotsissa on maksettava kunnallista kiinteistöveroa vuosittain 0.75 % verotusarvosta, kuitenkin korkeintaan 6.512 kr ja tästä syystä on jätettävä vuosittain veroilmoitus Ruotsissa.
Jos ostat Ruotsissa omakotitaloksi luokitellun talon on myyjän annettava kirjallinen laskenta sen energian kulutuksesta.
Ostajana sinun on siis syytä perehtyä huolella kiinteistön asiapapereihin, talon kuntoon sekä tonttiin ja alueeseen. Sinun kannattaa tarvittaessa ottaa asiantuntijoita avuksesi esimerkiksi rakennustarkastaja tarkistamaan perusteellisesti kiinteistön kunto sekä lakimiehen tarkistamaan kaikki tarvittavat paperit ennenkuin allekirjoitat kauppasopimuksen.
Kun tiedät mitä haluat ja mihin kiinnittää huomiota, löydät varmasti juuri sinulle sopivan, unelmiesi kesäasunnon täältä Ruotsista.

Anna Bucquet
Kiinteistönvälittäjä
LKV