Kielinurkka – RS v.33/12

kieli

Kielineuvostoon on tullut parikin tietotekniikkaan liittyvää kysymystä. On kysytty vastineita ruotsin läsplatta- ja surfplatta-sanoille. Nykyään yhä useampi lukeekin kirjansa ja lehtensä sähköisesti tällaisten pienten, kannettavien tietokoneiden avulla.
Läsplatta-sanan vastineina Suomessa käytetään mm. sanoja (sähkökirjan) lukulaite, lukulevy ja lukualusta. Joskus sähkökirja-sanaa käytetään myös itse laitteesta, jolla sähköisessä muodossa olevia kirjoja luetaan.
Surfplatta-sanan vastineista on Suomessa juuri annettu suositus. Sanastokeskus TSK:n Tietotekniikan termitalkoot suosittaa sanoja taulutietokone, sormitietokone ja tabletti. Tietotekniikan alalla tabletti on siis pieni, kannettava tietokone, jossa on sormin käytettävä kosketusnäyttö. Tällaista tietokonetta käytetään usein varsinkin internetissä surffaamiseen, filmien yms. katseluun ja sosiaalisen median käyttöön.
Nimiasiaa hankaloittaa jonkin verran se, että monilla sähkökirjan lukulaitteilla pystyy myös selaamaan verkkosivuja, vaikka niitä ei ensisijaisesti olekaan tarkoitettu surffaamiseen, ja toisaalta tabletilla, aivan kuten modernilla kännykälläkin, voi myös lukea kirjoja. Raja on siis jonkin verran häilyvä.

RIINA HEIKKILÄ
Kielenhuoltaja
Kielineuvosto