RS 27/19: I semestermode

Sommaren är just nu som vackrast och sverigefinländarna tillbringar sin semester var och en på sitt sätt och på sitt håll.

Man kan tillbringa semestern på olika sätt. Kulturens vänner tillbringar kanske sommaren genom att besöka olika konstutställningar och kulturevenemang eller genom att resa runt i hemlandet eller utlandet.

Det traditionella sättet att tillbringa semestern är för många sverigefinländare att resa till sitt andra hemland Finland där många har kvar familjens gamla gård eller en sommarstuga.

Många ägnar semestern åt att bada bastu och pyssla på sommarstället, oavsett om det ligger i Finland eller Sverige. De senaste somrarna har många rest runt med husvagn för att samlas på olika sverigefinska sommarevenemang. För finländarna är framförallt naturen och strövtåg i naturen något som ger glädje och styrka. Allemansrätten i Finland och Sverige tillhör världens mest omfattande.

Rätten att fritt ströva i naturen, samla naturens produkter och fiska oberoende av vem som äger marken är en väsentlig del av det nordiska levnadssättet. Fiske och bärplockning är också något av en favoritsyssla för många sverigefinländare.

Enligt undersökningar är människan som lyckligast i väntan på semestern. Under själva semestern bör man helst ägna sig åt kreativt slöande och undvika all ansträngning och effektivitet så att stressnivån ska sjunka och kroppen får ta hand om sig själv och fylla på energidepåerna.

Regniga dagar men även soliga kan den lugna semesterrytmen varvas med att man läser en bra bok eller varför inte tidningen Ruotsin Suomalainen.

Tidningen tar nu ett litet sommaruppehåll men vi är tillbaka den 1 augusti till glädje för våra läsare.

Redaktionen för tidningen Ruotsin Suomalainen önskar alla sina läsare en skön och uppfriskande sommar och semester!