43/22: 10 vuotta kalenterissa

Ruotsin Akatemia teki historiaa, kun se marraskuussa 2012 eli vuosikymmen sitten päätti, että ruotsinsuomalaisten kansallispäivä 24. helmikuuta merkitään Ruotsin almanakkaan.

Akatemia perusteli päätöstään sillä, että ruotsinsuomalaiset ovat maan suurin kansallinen vähemmistö.

24. helmikuuta on alunperin metsäsuomalaisia 1800-luvulla tutkineen Kaarle Akseli Gottlundin syntymäpäivä. Hän opiskeli Uppsalan yliopistossa ja teki tutkimusretkiä muun muassa Taalainmaan, Värmlannin ja Västmanlannin suomalaisten pariin.

Gottlund oli suomen kielen esitaistelija 200 vuotta sitten, ja ruotsinsuomalaiset ovat perinteisesti  juhlineet Gottlundin syntymäpäivää ruotsinsuomalaisten päivänä.

Vuonna 1823 Gottlund teki hurjanrohkean tempun. Hän teki Ruotsin valtiopäiville esityksen, jonka mukaan perustettaisiin suomenkielinen hallintoalue pohjoiseen Värmlantiin Ruotsin ja Norjan rajaseudulle ja että suomalaisalueiden papit saisivat mahdollisuuden opettaa suomalaisväestöä suomen kielellä.

Gottlundin valtiopäiväaloite sai tylyn vastaanoton. Suomalaispoika passitettiin takaisin koulun penkille Uppsalaan. Maastakarkotusta ei sentään tullut, mutta häntä kiellettiin enää puuttumasta politiikkaan.

Mutta kun 24. helmikuuta jälleen koittaa niin Gottlundin kurja kohtalo on historian kaukainen muisto vain.

Ruotsinsuomalaiset juhlivat kansallispäiväänsä railakkain menoin, ruotsinsuomalaisten lippua heiluttaen, ruotsinsuomalaista itsetuntoa pursuten.