RS 23/19: Ruotsin kansallispäivänä kunnioitetaan ruotsinsuomalaisten tuhatvuotista historiaa

Huomenna 6. kesäkuuta vietetään jälleen Ruotsin kansallispäivää.
Ensimmäiset ruotsinsuomalaisia koskevat merkinnät löytyvät kuningaskunnan historiankirjoista 1200-luvun alusta eli lähes tuhannen vuoden takaa. Suomalaiset ovat tärkeä osa Ruotsin historiaa.

1600-1800 -luvulla Tukholman Katarinan kirkko oli suomalaisille suurimerkityksinen. Siihen aikaan kaupungin suomalaiset haudattiin Katarinan kirkkomaahan, jonka laidalla seisoo varhaisten raivaajien kunniaksi pystytetty muistokivi.

Katarinan kirkossa järjestetään joka kesä vuosisatojen taakse ulottuvaa ruotsinsuomalaisten historiaa kunnioittava muistotilaisuus.

Värmlannin suomalaismetsissä tapahtuu myös. Perinteistä Finnstigen-päivää vietetään jälleen Hälleforsin Bredsjön ulkoilmamuseolla 15. kesäkuuta klo 12.00 – 16.30 musiikin, laulun ja teatterin merkeissä. Ohjelmaan kuuluu myös kaskenpoltosta kertova dokumenttifilmi ja ulkoilmajumalanpalvelus.

Finnstigen-ulkoilmamuseo on ollut toiminnassa jo 37 vuoden ajan.
Toimintaa pyörittää paikallinen ruotsinsuomalainen Finnstigen-yhdistys, jonka työsarkaan kuuluu Finnstigen-ulkoilmamuseon ylläpitäminen sekä kehittäminen ja metsäsuomalaisperinnettä vaalivien tapahtumien järjestäminen.

Suomalaismetsien kulttuuriperintö on ruotsinsuomalaisille erittäin tärkeä asia. Ruotsinsuomalaisten päivää vietetään vuosittain 24. helmikuuta metsäsuomalaisia tutkineen Kaarle Akseli Gottlundin syntymäpäivän muistoksi.

1800-luvun alussa suomen kieltä puhuvia uudisraivaajia ja kaskenpolttajia asui yli sadassa Keski-Ruotsin pitäjässä, yhteensä yli 50 000 henkeä, eniten Värmlannissa.

Värmlannissa on kesä kauneimmillaan ja suomalaismetsät museoineen ovat ovat kaikille suomalaisille suositeltava mielenkiintoinen tutustumis- ja kesälomamatkailukohde.