RS 5/18: Niinistö fick ett starkt mandat – det behöver han

Sauli Niinistö fortsätter som Finlands president under de kommande sex åren med ett mycket starkt mandat.

President Sauli Niinistö fick ett starkt mandat av väljarna för den kommande sexårsperioden. Bilden visar kronprinsessan Victoria och president Niinistö i mars 2017 i Finlandsparken i Stockholm i samband med en minneshögtid för Svenska Finlandsfrivilliga. BILD: RS ARKIV / HANNA TAPIO

Niinistö fick 62,7 procent av rösterna och gjorde samtidigt politisk historia. Sedan Finland gick över till direktval har ingen finsk president blivit vald i första valomgången.
Mauno Koivisto är den som har kommit närmast Niinistös siffror när han 1988 fick 48,9 procent av de avgivna rösterna.

Den andra mandatperioden för Sauli Väinämö Niinistö som är en 69-årig vicehäradshövding från Salo börjar officiellt den första februari.

Han kommer att arbeta för Finland de kommande sex åren fram till 2024.

Väljarna gav president Niinistö ett starkt mandat – det behöver han.

När Sauli Niinistö för sex år sedan i mars 2012 avgav sin högtidliga försäkran inför riksdagen såg världen helt annorlunda ut.

Krisen i östra Ukraina och ockupationen av Krim 2014 samt de efterföljande sanktionerna och motsanktionerna resulterade i en svår och bekymmersam tid för statsledningarna både i Finland och Sverige.

Niinistö har valt att stå med båda fötterna på jorden i relationerna till omvärlden och har därför hållit regelbunden kontakt med Ryssland och president Putin även när tiderna har varit oroliga.

I Finland sköter regeringen inrikespolitiken och EU-frågor medan presidenten sköter landets internationella relationer med länderna utanför EU. Enligt Finlands konstitution leder presidenten utrikespolitiken i samarbete med regeringen.

I den traditionella utrikespolitiken har president Niinistö en stark ställning.
Han har tydligt tagit ledningen och behållit kontakten med Rysslands, Förenta staternas och Kinas ledare.

Niinistö har en stark ställning även när Finland under de närmaste åren ska diskutera landets säkerhetspolitiska val. Frågan om Natomedlemskap kan inte undvikas men president Niinistö har lugnat ner stämningen genom att tydligt deklarera att han i nuläget inte är på väg att ändra Finlands militära alliansfrihet.