RS 45/20: Ruotsinsuomalaisten elämäntarinat kansien väliin

Ruotsinsuomalaisten elämäntarinoita kerätään tänä syksynä antologioiksi monella eri paikkakunnalla. Toimittaja Kristian Borg kokoaa parhaillaan Haningen ruotsinsuomaisista kertovaa antologiaa. Vuoden 2021 syksyllä ilmestyvä kirja koostuu kymmenen haningelaisen muotokuvasta. Esipuheeksi kirjaan tulee Haninge 50 vuotta –historiikki.

Botkyrkan suomalaisista on myös tulossa kirja. Hanke käynnistyi viikko sitten. Toimittaja Asko Sole kerää parhaillaan kunnan suomalaisten elämäntarinoita, mukaan haluavat voivat ottaa häneen. Antologian on tarkoitus ilmestyä vuoden 2021 lopussa.

Enköpingiläinen kirjailija Jorma Keskitalo on koonnut reilun vuoden ajan paikallisten ruotsinsuomalaisten elämäntarinoita antologiaksi. Enköpingissä asuvat ruotsinsuomalaiset ovat saamassa kirjan, jossa he kertovat elämästään kotikaupungissaan ja millaisten vaiheiden kautta he ovat sinne tulleet.

–Minusta on tärkeää kertoa, millaisista oloista ja miten olemme tänne tulleet, kertoo kirjailija Keskitalo.

8. joulukuuta ilmestyvä kirja on kaksikielinen, joten myös äidinkielenään ruotsia puhuvat pääsevät tutustumaan kirjan sisältöön.
Enköpingin kunta on mukana rahoittamassa kirjaprojektia.

Ruotsissa on satoja ruotsinsuomalaisia paikkakuntia. Kaikki ne ansaitsivat oman antologiansa. Ruotsinsuomalaisten elämänkohtalot ovat tärkeä osa Ruotsin ja Suomen historiaa ja ne on kerättävä talteen tulevia sukupolvia varten.

***

 

Antologioita on tehty ennenkin

Lindesbergin kunta julkaisi vuonna 2018 antologian ”Bergslagenin suomalaisia tarinoita”, joka nimensä mukaisesti on joukko tarinoita ruotsinsuomalaisista, jotka asuvat tai ovat asuneet Lindesbergin kunnassa. Kaksikielisen antologian on toimittanut Lindesbergin kunnan suomen kielen koordinaattori, Ruotsin Suomalainen -lehden aluetoimittaja Airie Tervaniemi.

Yksi ensimmäisiä ruotsinsuomalaisia antologioita ehtiin Blekingessä.
Olofströmin Suomi-seuralaiset kokosivat vuonna 2014 ”Nämä polkumme Olofströmiin” -nimisen antologian, jossa 23 ensimmäisen ja toisen sukupolven ruotsinsuomalaista kertoo elämästään. Teos on kaksikielinen ja siinä on 200 sivua. Hankkeen vetäjä Voitto Heikura kertoo kirjan alkupuheessa, että teos on kuin yli 30 henkeä käsittävän maalausryhmän tekemä taulu.

Tähän mennessä ilmestyneille antologioille on ominaista, että niistä heijastuvat voimakkaina siirtolaisuuteen liittyvä tunteet.