RS 36/18: Valrörelsen på slutspurten

På söndag är det valdag i Sverige. De sista dagarna före valet är alltid intensiva. Kandidaterna går på högvarv, propagandan blir allt mer tillspetsad och resultaten av opinionsundersökningarna spretar åt olika håll. Det ökande antalet osäkra väljare som gör sitt val först i röstningsbåset ökar spänningen i politiken ytterligare.

Statsministerkandidat Stefan Löfven (S) på valturné i Farsta. Affischen bakom honom föreställer hans konkurrent om statsministerposten Ulf Kristersson (M). BILD: TT

Under de senaste årtiondena har stödet för de svenska partierna förändrats. Den mest dramatiska förändringen står socialdemokratin för. I början av 90-talet röstade nästan hälften av det svenska folket fortfarande på Socialdemokraterna men enligt gallupundersökningar stannar stödet för partiet i det här valet kring 25 %.
Det verkar som om Moderaterna skulle få cirka 19 % av rösterna och att Sverigedemokraterna kommer på tredje plats med 16–17 % av rösterna.

Av småpartierna har kristdemokraterna under lång tid legat under fyraprocentsspärren men har enligt de senaste opinionsundersökningarna ökat till cirka fem procent, vilket skulle innebära att partiet som är viktigt för högeralliansen skulle behålla sin plats i riksdagen.

Enligt opinionsundersökningarna har även Miljöpartiet och Liberalerna legat nära gränsen för fyraprocentsspärren de senaste månaderna. Tre småpartier lever således farligt inför valet och risken att hamna utanför riksdagen är således verklig.

Det väger nästan jämnt mellan de borgerliga partierna och den rödgröna alliansen och det är därför nästan omöjligt att förutspå namnet på landets nästa statsminister.
Partiordförandena Ulf Kristersson (M) och Stefan Löfven (S) är båda redo att ta sig an uppgiften. En koalitionsregering över blockgränserna är också ett möjligt alternativ efter valet.

Den största osäkerhetsfaktorn i valet är det invandrarkritiska partiet Sverigedemokraterna som i gallupmätningarna spås stor valframgång och en vågmästarposition.
Det stora antalet rörliga väljare är en garanti för att söndagens val blir en rysare.

Spänningen kommer att fortsätta även efter att valresultatet har blivit känt. Regeringsbildningen kommer den här gången att bli en riktigt hård nöt att knäcka.

Sverigefinska kandidater finns med på listorna för alla partier i hela landet, flest i kommuner med stor sverigefinsk befolkning. Sverigefinska valdebatter har också arrangerats på olika håll i landet.
Även i årets val är en representativ skara företrädare för sverigefinländarna på väg att komma in i riksdagen.
För Sveriges finskspråkiga minoritet är det viktigast att ställningen för det finska språket utvecklas i positiv riktning även under den kommande mandatperioden, oavsett vem som vinner valet.