RS 34/20: Maskit, etätyöt ja liikennevalomalli, rajayhteisöjen arkea pyritään helpottamaan – Suomen uudet koronalinjaukset
Suomen hallitus linjasi viime viikon torstaina toimia, joilla koronaviruksen leviämistä torjutaan.
Hallitus pyysi Suomen Terveyden ja hyvinvoinnin laitosta (THL) valmistelemaan ”liikennevalomallin” selkeyttämään matkustusrajoituksia. Kyseessä on maiden luokittelu tautitilanteen mukaan vihreisiin, keltaisiin ja punaisiin maihin.
Suomen hallitus kertoi myös palauttavansa etätyösuosituksen, mutta yleissuosituksesta voidaan poiketa alueellisesti, jos tautitilanne alueella on hyvä.
Suomen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) antoi viime viikolla suosituksen kasvomaskien käytöstä joukkoliikenteessä ja muissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista. Suomen hallitus puoltaa suositusta.
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) sanoi viime viikon maanantaina, että korkean riskin maista tulevat tullaan ohjaamaan pakkokaranteeniin. Tämä lausunto on kuohuttanut ja puhuttanut suomalaisia viime päivinä.
Pääministeri Sanna Marin (sd) täsmensi viime viikon keskiviikkona Kiurun sanomisia A-studiossa. Pääministerin mukaan kyseessä ei ole poliittinen päätös. Kaikki riskimaista Suomeen tulevat eivät joudu pakkokaranteeniin, mutta tartuntatautilääkäreillä on oikeus määrätä testeihin myös ihmisiä, jotka eivät testiin muutoin suostu.
Suomi tiukensi matkustusrajoituksia
Matkustusrajoitusten osalta Suomen hallitus palautti eilen rajavalvonnan ja karanteenisuosituksen Suomen ja Irlannin, Islannin, Kreikan, Kyproksen, Maltan, Saksan, Norjan ja Tanskan väliseen liikenteeseen. Syynä tähän se, että tautitilanne on huonontunut näissä maissa.
Rajoitukset astuvat voimaan ensi maanantaina 24. elokuuta.
Näihin maihin matkustamista ei Suomen hallitus suosittele ja maista Suomeen palatessa on voimassa suositus omaehtoiseen karanteeniin.
Työmatkustus, perhesyyt ja muut perustellut syyt mahdollistavat edelleen matkustamisen, ja Suomen kansalaisella on aina oikeus poistua maasta ja palata Suomeen.
Suomesta voi maanantaista lähtien matkustaa karanteenivapaasti ainoastaan Viroon, Liettuaan, Slovakiaan ja Italiaan.
Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Norjan välinen liikenne rajayhteisöissä sallitaan erityisjärjestelyillä. Rajayhteisöillä tarkoitetaan raja-alueilla asuvia ja kummassakin maassa asioivia ihmisiä – kuten Haaparannan ruotsinsuomalaisia, joiden mahdollisuus asioida Suomen puolella halutaan turvata.
Mutta miten rajayhteisöön kuuluminen todistetaan ja miten Suomi valvoo liikkumista Haaparannan raja-asemalla – niihin kysymyksiin ei saatu selkeitä vastauksia Suomen hallituksen eilisessä tiedotustilaisuudessa.
Ruotsissa ei maskipakkoa
Ruotsissa monet koronarajoitukset ovat yhä voimassa, mutta kasvomaskipakkoa ei ole tulossa. Yli 70-vuotiaiden koronarajoitukset ovat yhä voimassa toistaiseksi ja kahden metrin etäisyyssääntö julkisilla paikoilla on voimassa. Vanhainkotien vierailukielto jatkuu 31. elokuuta saakka.
Yleisötapahtumissa 50 henkilön kokoontumissääntö on yhä voimassa.
Esimerkiksi kilpaurheilu jatkuu normaalisti, mutta ilman yleisöä.
Ruotsin kouluissa, jotka alkoivat maanantaina, kehotetaan vanhempia jättämään lapsensa koulun ulko-ovelle ja välttämään sisätiloja.
Lukioissa koulupäivän alkaminen sekä lounasajat on porrastettu.
Matkailun osalta kotimaanmatkailu on Ruotsissa vapautettu oireettomien osalta, kunhan koronavirustartunnan estämiseksi annettuja ohjeita noudatetaan.
Ulkomaanmatkailun osalta ruotsalaiset ovat heinäkuun lopusta lähtien voineet vapaasti matkustaa useimpiin Euroopan maihin, mutta EU-alueen ulkopuolisten maiden osalta on yhä voimassa maaliskuussa annettu suositus niihin matkustamisen välttämisestä 31. elokuuta saakka.