RS 14/19: Maa kallis isien – vaalihuoneistot ovat avoinna
Suomen 38. eduskuntavaalit järjestetään sunnuntaina 14. huhtikuuta 2019. Ennakkoäänestys Ruotsissa on menossa – vaalihuoneistot ovat parhaillaan avoinna. Äänestää voi Tukholman Suomen Suomen suurlähetystössä ja äänestyspaikoissa eri puolilla maata.
Ennakkoäänestyspäivät ovat Ruotsissa 3.-6.4., äänestyspaikkojen osoitteet ja aukioloajat löytyvät Ruotsin Suomalainen -lehden nettilehdestä sekä RS-facebookista.
Tämän vuoden eduskuntavaaleissa Ruotsissa asuvat Suomen kansalaiset voivat äänestää myös kirjeitse. Kirjeäänestys vaatii omaa aktiivisuutta: äänestyspaketti pitää tilata Suomesta sähköpostilla tai kirjeellä, puhelinsoitto ei riitä. Äänestysasiakirjat tilataan Suomesta oikeusministeriön tilauspalvelusta nettisosoitteesta www.vaalit.fi/kirjeäänestys, sähköposti kirjeaanestys@vaalit.fi. Asiakaspalvelu puh+ 358-0-295 150 030 (klo 8-16 Suomen aikaa) auttaa tarvittaessa.
Kirjeäänestyksessä tarvitaan kaksi todistajaa todistamaan allekirjoituksillaan äänestyslippu, joka postitetaan Suomen vanhan kotikunnan keskusvaalilautakunnalle. Kuori ja ääni käsitellään Suomessa samalla tavalla kuin muutkin siellä annetut ennakkoääneet.
Ruotsissa asuu lähes 130 000 Suomen kansalaista, jotka ovat äänioikeutettuja Suomen valtiollisissa vaaleissa. Monet heistä käyvät äänestämässä Suomessa – ruotsinsuomalaisten todellinen äänestysprosentti on paljon virallista korkeampi.
Vaaleissa vaikuttaa kaksi voimaa: pyrky ja noste. Pyrkyä riittää kaikissa puolueissa, mutta nostetta on harvoilla. Viimeaikaisissa vaaligallupeissa aihetta iloon on vain kannatustaan nostaneilla perussuomalaisilla ja vasemmistoliitolla.
Perussuomalaisten kannatus on noussut yhtäjaksoisesti viime vuoden lopusta lähtien. Puolueen kannatus lähentelee jo edellisten eduskuntavaalien tulosta, jolloin persut saivat jytkyn Timon Soinin johdolla ja pääsivät hallitukseen.
Tällä kertaa hallituspaikat jäänevät haaveeksi, sillä muissa puolueissa ei puoluejohtaja Jussi Halla-ahon linjauksista juurikaan tykätä.
Tärkein selitys perussuomalaisten kannatusnousulle on vuoden vaihteessa julkitullut Oulun seksuaalirikosjupakka, joka nosti puolueen ykkösteeman eli maahanmuuton keskusteluun.
Galluppien mukaan Suomen suosituin puolue on Sosialidemokraattinen puolue 20,1 prosentin kannatuksellaan. Heti perässä tulevat kokoomus, perussuomalaiset, keskusta ja vihreät samassa rykelmässä noin 15 prosentin tuntumassa.
Suomen kevätvaaleissa voi käydä niin, että kaikki puolueet jäävät 20 prosentin kannatusriman alle. Kannatus hajaantuu ja puoluekenttä pirstaloituu. Se lupaa harvinaisen vaikeita hallitusneuvotteluita. Varoittava esimerkki löytyy täältä Ruotsista – hallituksen tekemiseen meni syksyn vaalien jälkeen yli neljä kuukautta.