Mitä nyt, Eurooppa?
Vuoden 2015 aikana Eurooppaan tuli pääasiassa Välimeren yli reilu miljoona pakolaista. Ihmisten joukkopako EU-maihin jatkuu yhä kiihtyvällä vauhdilla. Syyrian konflikti ei ole laantumassa, ja säiden lämpeneminen loppukeväästä tulee johtamaan uuteen ruuhkahuippuun.
Kreikkaa kansainvaellus koettelee kaikkein pahimmin, maata uhkaa humanitaarinen katastrofi.
Viime päivinä tilanne on räjähtänyt käsiin pohjoisessa Kreikassa, missä kymmenettuhannet pakolaiset ovat jääneet jumiin Makedonian rajalle.
Turvapaikanhakijat pääsevät Turkista Kreikkaan, mutta eivät siitä eteenpäin. Viime viikkoina Kreikan saarille on saapunut päivittäin yli 2000 pakolaista.
Maanantain ja tiistain välisenä yönä EU ja Turkki pääsivät kriisikokouksessa alustavaan sopuun pakolaiskriisin hoidosta. Suunnitelman mukaan kaikki Kreikan saarille tulleet pakolaiset palautetaan takaisin Turkkiin, ja Turkki ottaa heidät vastaan.
Vastineeksi Turkki saa lisää pakolaisrahaa, sekä lupauksen viisumivapaudesta ja EU-jäsenyysneuvotteluidensa etenemisestä.
EU tarvitsee Turkin apua, mutta maan ihmisoikeustilanne on huono.
Turkissa oleskelee arviolta 2,7 miljoonaa syyrialaista ja satoja tuhansia muista maista tulleita. Turkki on myös ilmoittanut, että he eivät saa kokonaan ihmissalakuljetusta ja Välimeren ylitystä kontrolliin.
Täällä Pohjolassa kansalaisten mielipiteet pakolaiskysymyksissä ovat kiristyneet huomattavasti. Ruotsin hallitus on viime kuukausien aikana toteuttanut täyskäännöksen maan avoimessa pakolaispolitiikassa.
Turvapaikanhakijat eivät enää saa pysyviä oleskelulupia ja myös perheenyhdistämisen sääntöjä ja elatusvelvollisuutta on kiristetty.
Lisäksi hallitus ehdottaa, että kun turvapaikanhakija on saanut kielteisen päätöksen, hän ei enää voi saada päivärahaa eikä majoitusta pakolaiskeskuksessa. Ruotsi aikoo myös palauttaa 80 000 turvapaikanhakijaa eli puolet viime vuonna maahan tulleista.
Pohjoismaiden maahanmuuttoministerit tapasivat viime viikolla Tukholmassa. He eivät näe selviä päätepisteitä rajatarkastuksille.
Niin Ruotsi, Norja kuin Tanskakin ovat aloittaneet väliaikaiset rajatarkastukset rajoillaan, Suomen ei ole ollut tarpeen ottaa käyttöön tarkastuksia Ruotsin vastaisella rajalla.
Eurooppa elää suurinta pakolaiskriisiään sitten toisen maailmansodan. Passittomasta, vapaasta liikkuvuudesta yli rajojen on EU-maiden välillä jouduttu luopumaan. Myös yhteiset sopimukset turvapaikanhakijoiden kohtelusta on heitetty romukoppaan.
Arvokeskustelua ei kuitenkaan pitäisi unohtaa. Suurin osa pakolaisista on ihmisiä, joilla on hätä. Kaikkein huonoimmassa asemassa ovat pienet lapset, jotka joutuvat kokemaan sodan kauhut.