Lääkärinpalsta – RS v.21/14

karttunen

Kysymys: Minulla on erittäin kuiva suu. Pahimmillaan nukutun yön jälkeen aamulla ihan kieli kirvelee. Minulla on ”tandimplantat”. Leikkauksen jälkeen suu tuli entistä kuivemmaksi. Minulla on jotain tabletteja, kuten Salivin Red Fruit, mutta ne auttavat vain muutaman tunnin.
Tiedosta kiitollinen

Vastaus:
Kuiva suu

Syljeneritys (salivaatio) on tärkeä suun terveydelle ja se on myös olennainen osa yleisterveyttä. Sylkeä erittyy noin 0,1 ml minuutissa. Syömisen yhteydessä syljeneritys on noin 0,7-1 ml. Sylkirauhaset tuottavat sekä !imaista (mukoosia) että juoksevaa (seroosia) sylkeä. Sylki sisältää myös tärkkelystä pilkkovaa entsyymiä (amylaasia). Suurin osa syljestä muodostuu korvasylkirauhasissa. Sylkirauhasten toiminta pysyy yleensä normaalina kaikenikäisillä terveillä ihmisillä, mutta niiden toiminta voi häiriintyä monista syistä aiheuttaen syljenerityksen vähenemisen (hyposalivaation).
Oireet
Suun kuivuus tuntuu erityisesti suukipuina, puhe- ja nielemisvaikeutena, makuaistin muutoksina, hampaiden nopeana reikiintymisenä sekä pahana hajuna ja makuna suussa.
Syitä
Suun limakalvojen tilan on todettu voivan heijastaa kehon yleisterveydessä tapahtuvia muutoksia ja tautitiloja, joista useat vaikuttavat suun kuivumiseen. Muutamia näistä ovat syljeneritystä vähentävä lääkitys, pään ja kaulan alueelle kohdistuva sädehoito, autoimmuuni- ja sidekudossairaudet, vaihdevuodet, diabetes, nestetasapainohäiriöt, reumasairaudet (Sjögrenin oireyhtymä)… Myöskin kuiva ilma ja suuhengitys saattavat aiheuttaa suun kuivumista ainakin yöaikaan.
Tutkimukset
Lääkärin tutkimus ja potilaskertomus johtavat usein diagnoosiin. Aktiivisesti syntyvän syljen määrää voidaan mitata koehenkilön pureskellessa ksylitolipurukumia. Sylki kerätään 1 – 3 kertaa minuutissa mittaputkeen. Viiden minuutin raja-arvo on 3,5 ml. Ilman pureskelua syntyvä leposylki kerätään mittaputkeen 15 minuutin aikana. Normaalisti sylkeä kertyy tällöin vähintään 1,5 ml.
Hoito
Suun kuivuuden hoidossa pyritään poistamaan kuivuutta aiheuttavat tekijät, jos se on mahdollista. Syljeneritystä voi myös edistää pureskelua vaativalla ruokavaliolla ja käyttämällä aterioiden välillä ksylitolipurukumia stimuloimaan syljen eritystä. Suuhygieniaa edistetään fluorihoidoidoilla (Xerodent®, Fludent®) ja vähentämällä mikrobeja kemiallisesti käyttämällä klooriheksidiiniä (Corsodyl®). Hampaiden pintojen mineralisoitumista voidaan edistää fluoria, kalsiumia ja fosforia sisältävillä imeskelytableteilla (Salivin®, Xerodent®,Dentiplus®). Suun kosteutta voidaan yrittää lisätä myös keinosyljellä (Saliva Orthana®, Sali-synt®) tai kosteuttavalla geelillä (Oralbalnce®). Sylkirauhasten vaikeassa vajaatoiminnassa syljeneritystä voidaan yrittää lisätä pilokarpiini ja betanekoliini lääkeillä.
Ehkäisy
Suun, hampaiden, hammasvälien ja hammasproteesien päivittäinen perusteellinen puhdistaminen on kaikkien suun sairauksien ehkäisyn kulmakivi.

GUNNAR KARTTUNEN
Yleislääketieteen erikoislääkäri
Tukholma