Keskustelu käy kuumana – ja sitä tarvitaan

Syyskuussa SVT2:lla esitetty ruotsinsuomalaisista ensimmäisen sukupolven työvoimamaahanmuuttajista kertovan sarjan Kova työ toinen kausi, jossa otettiin esille myös teema ruotsinsuomalaiset ja alkoholinkäyttö, sai aikaan vilkkaan mielipiteenvaihdon katsojien keskuudessa.

 

Ankarasta työnteosta kertominen koettiin ruotsinsuomalaisten keskuudessa positiivisena, mutta monien mielestä raskaista huveista kertominen olisi saanut jäädä vähemmälle huomiolle.
Erityistä närää herätti Ruotsissa asuvien suomalaisten alkoholistien esille nostaminen.

Ruotsinsuomalaisen väestön ylivoimainen enemmistö on kovaa työtä tehneitä kunnon kansalaisia, joista monet ovat menestyneet erittäin hyvin.
Kyseinen tuohtuneita kannanottoja aiheuttanut tv-sarja kuvasi ruotsinsuomalaisuuden kiusallisia lieveilmiöitä, jotka ovat mittasuhteiltaan niin pieniä, että ne on syytä jättää jättää omaan arvoonsa.

 

Se mikä asiassa on arvokasta on, että keskustelua käydään ja mielipiteitä – myös kirpeitä sellaisia – tulee, kuten vaikkapa Ruotsin Suomalainen –lehden yleisönosastolle tarkoittu kyseistä tv-sarjaa koskeva mielipidekirjoitusten tulva on viime viikkoina osoittanut.
Ruotsinsuomalaisen median yksi tehtävistä on herättää keskustelua, ja siinä ollaan tällä kertaa onnistuttu.

Ruotsinsuomalaiset ovat olleet suhteellisen hyvin esillä Ruotsin pääkanavilla parin viime vuoden aikana. Kyseessä on maan suurin kielellinen ja kansallinen vähemmistö.
Aihekenttä on laaja, niinpä ruotsinsuomalaisten itse tuottamaa, vähemmistön omista asioista kertovaa ohjelmaa tarvittaisiin SVT:n ja muiden valtakunnallisten tv-kanavien ohjelmistossa huomattavasti enemmän.

Printtimedialla on myös tärkeä julkisen palvelun tehtävä ennen kaikkea paikallisten uutisten välittäjänä. Ruotsin Suomalainen -lehti täyttää tätä tehtävää kertomalla niistä ruotsinsuomalaisia koskevista asioista ja tapahtumista, joista muut mediat eivät kerro.